Ana içeriğe atla

GASPARDO TARIM MAKİNELERİ


 Tarım nedir? Niçin yapılır? Tarım tarih öncesi çağlardan beri insanların beslenme ve geçinme gereksinimlerini karşılamak için toprağı işlemesidir. Hayvancılık da aynı zamanda tarıma girer. Geçmişte insanlar hayvanların kas gücünden yararlanıyorlardı. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok tarım makinesi üretilmektedir. Günümüzde neredeyse her türlü tarımsal faaliyet makinelerle yapılmaktadır. Sadece tarım araçlarının giremeyeceği ve yapamayacağı titizlik isteyen yerlerde insan gücü kullanılmaktadır.



Peki bu tarım makineleri nasıl bu işleri yapabiliyor? Nasıl üretiliyor? Bu soruların cevabını Gaspardo şirketi ile verebilir ve ayrıntılı bir şekilde inceleyebiliriz. Gaspardo 1964 yılında İtalya'nın Campodarsego bölgesinde kurulmuş bir tarım şirketidir. Gaspardo şirketi tarım makineleri üretmekte büyük bir tecrübeye sahiptir. Gaspardo şirketi tarımda süreklilik ve sürdürülebilirlik  ilkesi ile hareket ederek tarım makinelerinin her türlü gaspardo yedek parça üretimini yapmaktadır. Bu sayede çiftçilerin bütçesine ve tarımın sürürülebilirliğine büyük katkıda bulunmuştur.

 Örneğin mibzer. Mibzer tohumu toprağa homojen olarak ekme özelliğine sahip bir tarım aletidir ve çiftçiler için oldukça önemlidir. Gaspardo havalı mibzer ürününde çiftçileri mağdur etmemek için her türlü gaspardo havalı mibzer yedek parça sı'nı üretmiş ve ürünün yan kısımlarını pistonsuz haznelerini de krom yerine pas tutmaması için plastik yapmıştır. Bu şirket tarımda sürdürülebilirliği destekliyor demiştim. Peki hayvancılık? Sorusuna adeta bir yanıt gibi çıkan çayır biçme makineleri ve balya makineleri hayvancılık yapanların adeta can dostu gibidir.

Ülkemizde birçok hayvancılık ile uğraşan ve geçimini bundan sağlayan insan var ve bu insanların hayvanlarını beslemesi lazım. Bunun için de gaspardo çayır ve balya makineleri kullanan birçok insan vardır. Bu makineler biçtekleri çayır çimeni balya balya yaparlar. Bu sayede hayvan yemi oluştururlar. Bu balyalar sadece yem olarak değil hayvanların barınaklarının içlerinde ve kültür mantarı yetiştiriciliğinde bile kullanılır. Bu balyaları oluşturan en önemli makinelerden bir diğeri ise sap parçalama makinesidir. 


Sap parçalama makineleri ekilmiş ürünün parçalarının saplarını parçalayarak balya oluşumuna yardımcı olur. Sapların içerisindeki yenebilecek besin ve mineral miktarını hayvanlara aktarmak için en etkili yöntemdir bu. Bazı makineler ise dal ve sapları aynı anda parçalama özelliğine sahiptirler. Örneğin sap parçalayan bir makine arazinizdeki gereksiz ve görüntü kirliliği yapan dalları parçalayabilir. Tabi bu makinelerden satın almak yerine zaten sahip olan birinden kiralayıp kullanmak çok daha mantıklıdır.

 Bu hayvanlara bu kadar iyi bakmanın tek sebebi hayvan sevgisi değil tabi ki. Hayvanların etinden sütünden hatta zaman zaman gücünden yararlanan bu çiftçiler için en önemli şeylerden biri gübredir tabi ürün yetiştiriciliği veya gübre ticareti yapıyorsalar. İyi bir ürün yetiştiricisi ürününün gübreye ne kadar ihtiyacı olduğunu bilir. Ancak bu gübreyi ürününe nasıl verebilir? Hayvancılık yapan birinden hayvanlarını arazisinde gezdirmesini mi rica ederek? Tabi ki hayır. Gübre serpme makineleriyle bu ihtiyaç kolayca karşılanır. 

Gübre serpme makineleri gübreyi her bir ürüne homojen bir miktarda dağıtmak için üretilmişlerdir. Bu makineler traktörlerin veya benzeri araçların arkasına monte edilerek arazi içerisinde gübreleme yapar. Gübrelemenin temel amacı her bitkinin ihtiyaç duyduğu mineralleri topraktan temin edememesi sonucu o mineralleri dışardan alınmasını sağlamaktır. Bu sayede bitki daha fazla büyüyüp gelişerek daha çok verim elde edilmesi sağlanmaktadır. Ancak gübreleme her toprakta gerekli değildir. Eğer toprak mineral açısından zengin ise ürün verimliliği zaten yüksek olacaktır. Toprak minerallerini iç yüzeylerinde bulundurur. Bu mineraller her zaman homojen olarak dağılmasa da çok büyük oranda eşit dağılırlar. Peki başarılı bir şekilde bu minerallerden nasıl yararlanılır? Toprağı ekime yani işlemeye uygun bir hale getirerek tabi ki. Bunu yapmamızı sağlayan araç ise rotovatördür. 


Rotovatör birçok tarım aletinde olduğu gibi bir traktörün arkasına bağlanarak karışık biçimde olan toprağı ekime uygun sıralı ve adeta bir geometri şekli gibi hizalı yapan tarım aletidir. Rotovatörler kendi aralarında iki çeşide ayrılır dik ve yan olmak üzere. Gaspardo rotovatörleri dik olanlar için çamurlu arazilerde veya daha çok önceden sürülmüş alanlarda kullanılması gerektiğinin ayrımını yapar. Yan tip olan rotovatörlerde ise sürülmesi daha zor olan ancak çamurdan ve nemden daha uzak olan toprakları sürerken daha etkili bir sonuç alındığı ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar genel olmakla birlikte Gaspardo şirketinin ürünlerinde de geçerli ve etkilidir. 

Gaspardo şirketinin asıl fabrikası İtalya'nın Kuzeydoğusunda Venediğe yakın bir yerde bulunmaktadır. Bu fabrika çok çeşitli tarım ürünleri ve aletleriyle birlikte hangi toprağa hangi aletlerin ve makinelerin uyumlu olacağı açısından büyük bir gelişme ve üretim kaydetmiştir. Fabrikada aynı zamanda tonlarca metali lazer kesim yöntemleri ile işleme özelliğine ve teknolojisine sahiptir.

Bu şirketin birçok farklı ülkede 15 adet fabrikası bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın bilinenleri Rusya,Almanya,Çin,Türkiye,Fransa ve daha birçok yerde üretimlerini sürdürmektedirler. Ve Dünya'nın tarım aletleri ihtiyacının büyük bir bölümünü bu şekilde karşılamaktadırlar. Ülkemizde de çiftçiler arasında çok popülerdir.

Sadece ürün yetiştiriciliği yapanlarda değil aynı zamanda hayvancılık yapanlarda da çok popülerdir. Çünkü balya makineleri ve sap parçalama makineleri hayvancılık yapan çiftçiler arasında oldukça popülerdir. Balya makineleri kendi aralarında ikiye ayrılır. Köşeli balya makineleri ve yuvarlak balya makineleri. Prizmatik balya makinesi şu şekilde işler: Ürün girişi giriş bölümünden sağlanır. Sonra götürücü adı verilen dönen çarklar ile yedirici adı verilen bölüme aktarılır. Yediriciden pistonlar ve volanın ileri geri hareketleri ve işlemleri sonucu ürün ortaya çıkar ve balya kanalı kullanılarak dışarıya çıkartılır.

Yuvarlak balya makinelerini ise büyük tarım işletmeleri ve büyük arazi sahibi olanlar tercih ediyor. Yuvarlak makineler balyalama esnasında köşeli olanlara göre balyaya daha az zarar vermektedir. Ancak eğimli ve küçük arazilerde köşeli makineler tercih edilmelidir çünkü yuvarlaklar oldukça başarısız olacaktır. Yuvarlak makineler köşelilerin aksine çok daha basit bir çalışma prensibine sahiptir. Ürün girişi sağlandıktan sonra dönen bantlı veya makaralı bir sistem ile belirli büyüklüğe ulaşana kadar sarılır. Ve sarılma işlemi bittikten sonra düğümlemeye gerek duyulmadan ip ile sarılmaya başlar. Sonra sürücü komutu ile hazır balya dışarıya bırakılır.


Eğer sebze yetiştiriminden bahsetmek gerekirse sebzeler arasında en popüler olan birkaçını ele almak gerekir. Örneğin soğan mercimek ve pancar. Popülerliklerini sıralamak gerekirse soğan en fazla ekilen sebze olup onu mercimek onu da pancar takip etmektedir. Bu ürünlerin hepsinin bir ortak noktası vardır. Çiftçinin kendini garantiye alma şekli de diyebiliriz bir bakıma. Uzun yıllar ekim yapılmış bir toprakta zamanla aşağıda bir tabaka oluşur. Taban taşı olarak adlandırılan bu tabaka dip kazan adlı maine ile kırılmazsa ekilen ürünün gelişmesini büyümesini ve verimliliğini belirli oranda kısıtlar. Bu yüzden birçok çiftçi bu tarım makinesini kullanır ve başarıya daha kolay bir şekilde ulaşır. Dip kazan da diğer tarım makineleri gibi traktörün arkasına bağlanarak arazide uygulanır.


Dip kazanın en büyük iki faydası vardır. Bir tarlaya ekilecek bitkinin köklerinin aşağıya daha rahat inmesini sağlar. İkincisi her tarlanın sulanmaya ihtiyacı olduğu için dip kazan sayesinde su daha derine inerek bitkinin gelişmesinde önemli rol oynar. Bahsettiğimiz üç bitkiye gelecek olursak bu bitkilere ait bazı tarım aletlerini incelemekte yarar var. Örneğin pancar. Pancar emek isteyen bir bitkidir ve ekilmeden 2-3 ay önce toprağa gübre verilmelidir. Sayılarla anlatmak gerekirse de otuz santimlik bir sıra üzerinde üç veya dört santimlik ara verilerek mibzerle ekim yapılmalıdır. Pancar için farklı bir mibzere ihtiyaç yoktur. Herhangi bir mibzer ile ekim yapılabilir. Pancarı korumak da çok önemlidir. Pancarı ara çapa makinesi il koruyabiliriz. Bu makine ekilmiş sıralı pancarlara zarar vermeden aralardaki yabancı ot ve bitkileri mekanik olarak yok eden çevre dostu bir makinedir. Ayrıca bu makine sıralı ekilmiş birçok bitkide kullanılabilir.




Bu bitkilerin ekimi çok önemlidir. Örneğin soğan. Soğan ekme makinesi iki makara yardımıyla dönen kayışlar aracılığıyla tohumu istenilen çizgiye ve aralığa bırakır. Soğan ülkemizde çok tüketilen ve sevilen bir sebzedir. Çeşitli yemeklerimizde salatalarımızda ve çeşitli yerlerde kullandığımız bir sebzedir. Mercimek de bu sebzeler arasında önemli bir yere sahiptir. Yeşil ve kırmızı olarak iki çeşidi vardır. Mercimek içerdiği yüksek protein oranından dolayı insanlar tarafından tercih edilir. Gübrelemesi ve ekim zamanları açısından titizlik isteyen bir baklagildir. Hasadına gelicek olursak ister insan gücü ister biçme makinesi ister biçerdöver kullanılabilir. Ancak biçerdöver kullanılacak ise mercimeğin tamamen kurumuş olması gereklidir. Traktörün kuyruk milinde hareket eden biçme makinesi kullanılabilir.

Çiftçiler için en önemli ihtiyaç duydukları şeylerden bir tanesi de ilaçlama makineleridir. İlaçlama makinelerinin çok fazla çeşidi vardır. İlaçlama makineleri ilaçlama pompaları vs.. İlaçlama hem bahçelerde hem de tarlalarda çeşitli hayvan saldırısı veya iklim koşullarından korunmak amacıyla yapılan koruma işlevidir.

Hastalık, zararlı ve yabancı otların neden olduğu ürün kayıplarının önlenmesinde kimyasal tarım ilaçları çok önemli bir yere sahiptir. Ancak kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların insan sağlığı, çevre ve doğal dengeyi olumsuz biçimde etkilemesi ve yükselen üretim maliyetleri nedeniyle tarımsal ilaçlar hassas, dikkatli ve en az ilaç kaybına neden olacak şekilde uygulanmalıdır. Bu nedenlerden dolayı ilaçlama yapılırken her türlü önlem alınmalıdır.

Uygulayıcıya ve çevreye olan risk potansiyelini en düşük açıya indirerek ilaç kullanımında maksimum etkinlik elde etmek için yeni yöntemler ve aletler geliştirmek amacıyla üniversitelerde, araştırma merkezlerinde ve sanayide oldukça fazla sayıda araştırma yapılmış olup bu çalışmalar halen devam etmektedir. Bir sonuca varmak gerekirse insanlar ilaçlama yaparken hem kendilerini hem de ürünlerini korumalıdır.

 Bu şekilde ürünlerini de koruyarak maksimum verim elde etmeye adım adım yaklaşacaklardır.Tarım ve tarım makineleri hakkında bu makale umarım aradığımız araştırdığımız tüm sorulara ve başlıklara cevap niteliğinde olabilmiştir. Tarım ve üretim o kadar kutsal ve mükkemmeldir
 ki sonu gelmeyen bir döngünün içerisindedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Otomatik Kapı Sistemleri

  Otomatik Kapı Sistemleri Özel sensörlü elektronik sistem ve motor yardımıyla, kendine yaklaşan varlıkları fark ederek otomatik şekilde açılan kapılara otomatik kapılar adı verilir. Günümüzde pek çok alanda kullanılan bu tür kapılar, ihtiyaca göre farklı şekillerde de olabilir. Güvenlik ihtiyacı bulunan her türlü alanda tercih edilebilen otomatik kapı sistemleri çoğunlukla otopark, garaj, hastane, alışveriş merkezi ya da resmî kurumlarda bulunur. Çalışma prensibine göre dairesel ya da fotoselli olarak adlandırılan otomatik kapı sistemleri, sensör adı verilen bir kontrol mekanizması ile çalışır. Geçişlerin kontrollü ve güvenli olmasına yardımcı olan bu tür kapılar, zaman kaybı ve bekleme olmaksızın kullanıcılara birçok fayda getirir. Başka bir deyişle, herhangi bir kapı koluna dokunmadan ve açmak için ittirmek zorunda kalarak güç sarf etmeden bir binaya girebilirsiniz. Benzer şekilde otomatik kapı sistemleri yardımıyla aracınızdan inmek zorunda kalmadan rahatlıkla bir garaja ya da

Otomobilinize Uygun Özel Tasarım Plaka

  Otomobilinize Uygun Özel Tasarım Plaka   Firmamız uzun yıllardır plaka sektöründe hizmet sunmaktadır. Faaliyetlerine başladığı günden bu yana kalitesinden ödün vermemiştir. Karşılıklı güven duygusu oluşturmayı başaran firmamız plaka tasarlama konusunda alanında uzmandır. Firmamızın kendi alanında uzman olabilmesinin en önemli nedenlerinin başında müşterilerinde gelen bildirimleri dikkate değer görmesidir.  Amacımız müşterilerimizden gelen geri bildirimler doğrultusunda sürekli iyileştirmeler yaparak plaka tasarlama hususunda en iyilerden biri olmaktır. Plakalar aracın ön ve arka kısmında bulunan aracın kime ait olduğunu bildiren tabelalardır. Özellikle araç severlerin çok fazla özen gösterdikleri bu ürünler bu görevinin yanı sıra araca estetik bir görünüm de kazandırmaktadır. Araç plaka tasarlama konusunda oldukça hassas ve özenli olan müşterilerimize en kaliteli hizmeti sunmaktan dolayı gurur duymaktayız. Plakalık tasarlama ile ilgili tüm bilgi internet sitemizde yer almaktadır.

Oppo AX7 Nasıl Alınır mı?

Oppo AX7 Telefon Hakkında Oppo AX7 Telefon Nasıldır? Oppo AX7 Genel olarak fiyat performans ilişkisinin biraz dışında yer alıyor. Tasarım ve görünüş olarak gayet şık ve zarif bir telefon. Kullanmış olduğu ekran - çerçeve oranı %80.86 oranında olduğu için bizlere büyük bir keyifle dizi film ve videolarımızı izleme olanağı veriyor. Yüksek çözünürlüklü ön ve arka kamerası sayesinde 30 fps 1080 p çözünürlükte video ve fotoğraf kayıt etmemize olanak sağlıyor. Telefonumuza bataryası entegre şekilde olduğu için bu durum biraz eksi yönde düşünmemize sebep olabilir. Ama 4230 mAh olan yüksek kapasiteli bataryası sayesinde şarj sorunu olmadan uzun süre telefonu kullanabiliriz.  Hızlı şarj özelliği olmadığı için telefonumuzu %100 kapasitede şarj olması için min 2-3 saat prize takılı şekilde durması gerekiyor. Boyutu bakımından diğer rakip firma telefonlarından bir miktar daha ağır olan (168 gram) telefonumuz, geniş ekran boyutu ile bu durumu nötr ettiğini düşünüyorum. 720x1520 ekr